Koe

Hoezo heeft Alkmaar geen eigen kaas?


Wij zijn toch dé kaasstad van Nederland? Klopt! Maar dat hebben we te danken aan de handel in kaas, al vanaf 1365! Maar we zijn, gek genoeg, er nooit in geslaagd een ‘in eigen huis’ gemaakte kaas op de markt te brengen. Dat is te gek voor woorden en daar gaan wij, KAASKOPPEN, iets aan doen!

Hoogste tijd voor een echte, heerlijke, eigenwijze Alkmaarder


Hoezo Goudse, hoezo Leidse en hoezo die eeuwige Edammers? We willen een eigen, nieuwe kaassoort, de Alkmaarder! Geen toeristische fabriekskaas maar een hoogwaardig product waarvan wij hopen dat het wereldwijd net zo bekend wordt als de Alkmaarse kaasmarkt.

En dan nog iets… die kaas gaan we samen maken! Samen proeven, samen beoordelen, samen verbeteren, net zolang tot het de naam verdient: ALKMAARS GOUD!

Meedoen met crowdfunding

We willen dit natuurlijk graag, maar het kost tijd om tot de juiste samenstelling te komen, ongeveer 3 jaar. Het kost natuurlijk ook geld, maar dat moeten we met elkaar toch op kunnen brengen? We vragen je daarom deel te nemen aan ons project door minimaal € 90,- bij te dragen. Je hebt dan recht op een certificaat. Per certificaat krijg je drie jaar lang het volgende terug: 

icon

  Elk jaar ongeveer een kilo kaas. (Stap je na 3 jaar in, dan ontvang je uiteraard de extra kilo's kaas van voorgaande jaren)

icon

  Elk jaar een proeverij, want we bepalen samen de smaak

icon

  Je wordt certificaathouder van Alkmaars Goud

€90 euro een brug te ver?

Doe mee voor € 30,- per jaar, ontvang ieder jaar een kilo kaas. Je krijgt het certificaat echter pas nadat je 3 jaar achtereen hebt meegedaan.

Doe je mee?


Als sinds 1 juni 2019 zijn we gestart met crowdfunding en kun je op deze website en via de nieuwsbrieven zien hoe onze actie vordert. Je kunt nog steeds meedoen aan de crowdfunding en als je in 2022 instapt dan ontvang je dit jaar 3 kilo kaas!

Wij zorgen dat alle transacties veilig en binnen de kaders van de wet worden beheerd en op een aparte rekening staan tot het doelbedrag is behaald. Ook verzorgen we de terugbetaling mocht het doel niet worden gehaald.

Tuurlijk doe ik mee!

Je wordt naar een beveiligde omgeving doorgestuurd.

We schieten al op!


1272
deelnemers
tot nu toe


Het verhaal van Alkmaars Goud

Het Alkmaars Kaasgenootschap

Een groep kaasliefhebbers heeft zich verenigd in Het Alkmaars Kaasgenootschap. Zij voelen allen hetzelfde gemis. Ondanks dat kaas in het leven van menig Noord-Hollander een belangrijke rol speelt ontbreekt het meest essentiële: een eigen Alkmaarse kaas. Wat hen betreft mag het een andere kaassoort zijn, eigenwijze met een specifieke, herkenbare vorm en een specifieke smaak: een eigen receptuur en rijping: bewust verschillend van Goudse, Edammer of Leidse kaas.

Niet rond maar zeskantig want: zes oudste polders ter wereld

Alkmaars Goud wordt straks gemaakt van melk afkomstig van een bijzondere mix van koeien zoals de Holsteiner en Blaarkopkoeien die grazen op zes omliggende polders; de Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe. Ze behoren tot de oudste polders ter wereld waarvan de eersten al in de 16e eeuw zijn drooggelegd. Ideaal land voor grazende koeien, de licht-zoutige bodem van onze polders doet de rest.

Specialisten doen de aftrap

Het ontwikkelen van een nieuwe kaassoort is een enorme uitdaging dat meerdere jaren in beslag zal nemen. De initiatiefgroep heeft een team van specialisten samengesteld dat al twee jaar met de voorbereidingen bezig is. Dit ‘kaasontwikkelingsteam’ bestaat uit: leraren en leerlingen van het Clusiuscollege in Alkmaar i.s.m. de HAS Hogeschool voor Agro, Food en Leefomgeving in Den Bosch, kaasmakerij Klaver uit Winkel, kaasmakerij GGZ Willibrord Heiloo, de zuurselfabriek van CSK, rijpingsdeskundige en meesteraffineur René Koelman. Nadrukkelijk worden kaasspeciaalzaken uit Alkmaar en directe omgeving ook bij het project betrokken.

Commerciële aansturing gebeurt door STERA (Stichting Top Events Regio Alkmaar). Zij zal in aanvang als rechtspersoon namens het Alkmaars Kaasgenootschap functioneren.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

Het hogere doel

Het genootschap heeft voor ogen dat alle deelnemers bij de ontwikkeling betrokken worden om te komen tot een nieuw Regionaal Product. Met elkaar willen ze in twee of drie jaar het doel bereikt hebben, een eigen Alkmaarder en de naam: Alkmaars Goud!

Alkmaars Goud zal nooit in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Wij bedienen een niche-markt, het wordt een exclusief product. De bedoeling is ambitieus: Alkmaars Goud moet bekend worden als een topkaas. Een kostbaar genoegen, dat in binnen- en buitenland geroemd wordt en waarmee wij Alkmaar als kaasstad nogmaals op de kaart zetten.

Per 1 juni 2019 is de verkoopcampagne gestart voor zowel voor deelnemers als voor bedrijven; De eerste en tweede Alkmaars Goud Proefkazen zijn inmiddels uitgedeeld aan alle deelnemers. Eind 2022 zullen derde en laatste Alkmaars Goud Proefkazen worden uitgedeeld. Na beoordeling en goedkeuring van alle deelnemers zal er in 2023 een unieke kaas op de markt gebracht worden.

De oorsprong

Zoals gezegd, Alkmaars Goud wordt straks gemaakt van melk afkomstig van een bijzondere mix van koeien die grazen op zes polders. De polderbesturen van deze zes droogmakerijen/polders vergaderden eeuwenlang in het stadhuis in Alkmaar. De polders behoren tot de oudste ter wereld waarvan de eersten al in de 16e eeuw zijn drooggelegd. Ideaal land voor grazende koeien, de lichtzoutige bodem van onze polders doet de rest.

De kaas wordt uiteindelijk zeskantig van vorm maar rond van smaak!